Montare rigips pe pereti prin lipire

Dupa ce am montat tavanul de rigips a venit si randul peretilor. Aici a fost o problema pentru ca peretii au fost foarte strambi. De fapt au avut burta. Profile nu am vrut sa mai pun si la pereti pentru ca nu am vrut sa investesc foarte multi bani in bucatarie. Asa ca la pereti am ales solutia de a lipi rigipsul pe pereti.

Colile de rigips au avut dimensiunile de 2 m x 1,2 m, inaltimea bucatariei dupa montarea tavanului fiind de 1,95 m.

Am inceput sa imi tai fiecare coala de rigips, sa decupez pe unde vin geamurile, intrerupatoarele, prizele si apoi am pus niste scanduri pe perete pentru a pune rigipsul la boloboc.

 

 

Dupa ce am taiat toate placile si le-am asezat pe pozitie, am facut adezivul special pentru lipit rigipsul (RIFIX). Acest adeziv l-am pus pe spatele rigpsului sub forma de mamaligi destul de des ca sa fi sigur ca nu cade. Pentru a face priza bine rigipsul l-am prins si cu holsuruburi in lemnul de la casa sau in scandurile care le-am pus pe perete pentru a da nivelul.

 

 

 

 

La geamuri am pus tot Rifix.

Acum nu a mai ramas decat sa pun banda de fisuri si pasta de rosturi, iar apoi gletul.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Renovare Bucatarie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

54 de răspunsuri la Montare rigips pe pereti prin lipire

 1. Pingback: Renovare bucatarie | Ursu Florin's Blog

 2. florin zice:

  salut….ma numesc Florin si lucrez in Anglia special pe meseria aceasta…. vreau sa adaug si eu metoda de lucru pe care o fac zi de zi:1.in prim plan suprafata trebuie sa fie perfect curata…….2.e nevoie de o solutie speciala gen amorsa cu un continut de nisip in ea pentru o aderenta cat mai buna……3. poti mixa adezivul din timp ….iar apoi poti taia si aplica placile pe perete………scule necesare;o mistrie,o galeata,un mixer,o cumpana de preferabil 1,80m,un echer pentru a da unghiul de 90 de grade,ruleta,kutter,creion si un suport special de picior gen pedala pentru a putea ridica placile atat cat ai nevoie…..spor la lucru si voie buna

 3. daca peretii sunt drepti pot sa lipesc direct? (fara a folosi lemn sau profile)

 4. Salut, am nevoie de unpic de ajutor, care ma poate ajuta ? vreau sa lipesc placi de rigips pe toti peretii, mentionez ca peretii sunt drepti , dar nu vreau sa folosesc profile, intrebarea este : peretii o sa respire ? o sa am probleme pe viitor cu mucegaiul , etc ??…Multumesc..

  • Ursu Florin zice:

   Eu am placat peretii direct fara profile si nu am avut nici un fel de probleme

  • gabriel zice:

   eu am lipit placi de 2cm de poliester direct pe perete dupa acea placile de rigips in ambele cazuri am folosit numai adeziv de gresie intins cu mistria dintata la fel ca in cazul placari cu gresie am facut asta inca de acum 3 ani si nu a mai iesit mucegaiul peretii au ramas curati indiferent de anotimp

 5. carmen nicu zice:

  Vreau sa plachez un hol cu rigips carton ,intrebarea este daca acest lucru este posibil pe o suprafata finisata cu praf de piatra.Se poate lipi direct cu RIFIX? CUM SA PROCEDEZ?MULTUMESC MULT!

 6. Gabi zice:

  Dar daca e casa la rosu cum se procedeaza? Multumesc

 7. rob victor zice:

  Intr-un apartament, care este zugravit, de peste 40 de ani,, pot aplica rigips direct pe zugraveala existenta,, amorsat supstantial inainte de aplicare. Nu mai vreau sa razui zugraveala veche pe baza de var,, care este lipita foarte solid si este foarte greu de dat jos. Va rod sa nu ignorati aceasta intrebare. Multumesc anticipat

 8. danutz zice:

  salut .. in legatura cu aplicarea peste zugraveala cu var recomand inlaturata si pe urma amorsat ff bine si pe urma poti sa faci ceea ce vrei linistit fara sa ai probleme in timp ..

 9. danutz zice:

  ai auzit de banda de hartie sa protejezi tocurile de la geam respectiv usa .. slab,, as fii curios o poza finala

 10. Radu Marian zice:

  Ai montat inainte si ceva scanduri de ghidaj? Ca sa-ti stea efectiv rigipsul pe perete pana se usuca adezivul ce ai folosit?In situatia in care nu pui scandurele, adezivul lucreaza repede?

 11. emanuel guzu zice:


  Se utilizează ca amorsă (strat nou peste altul vechi) pentru peretii ,șape de nivelare, șape autonivelante, pe suprafeţe din beton vechi stabile și corect pregătite.
  RASINA PUNTE DE ADERENTA este o emulsie folosită ca o punte de legătură între materiale pe bază de ciment sau ipsos
  Este un produs conceput pentru a aplicarea unui nou strat peste unul vechi.
  Inlocuitorul spritului de ciment in cazul tencuiri peste suprafete neaderente precum betonul,creaza punte de aderenta pentru polistirenul extrudat,glet,var lavabil…
  Se vinde bidon de 1 sau 5 l.

 12. sergiu zice:

  As vrea sa liperc imitatie de piatra,care are in amestec si ghips ,pe un perete de rigips .Ce adeziv imi recomandati?

 13. dragos zice:

  Aveti idee pe un perete tencuit cu calciu (de aprox 30 ani) pot lipi direct gips carton? Trebuie tratat in vreun fel peretele inainte de lipire?

 14. adi zice:

  se poate pune rigipsul la tavan direct pe scandura

 15. cosmin zice:

  scandura lucreaza si e posibil sa apara crapaturi

 16. Crusty zice:

  Buna seara. As dori sa intreb un profesionist. Vreau sami removes apartAmentu as vrea sa stiu cum e mai Bine daca e Bine daca lipsesc rigipsu de pereti. Nu sunt strambi de acea as vrea o parere sau altceva daca e mai ok sa traga glet. Multumesc

  • Ursu Florin zice:

   Profesionist nu sunt. Daca peretii sunt drepti mai trebuiesc gletuiti .. si este ok. Daca vreti neaparat puteti lipi ripgips. Daca vreti sa si izolati .. puneti rigips pe profile si vata

  • inginer zice:

   Placarea directa cu gipscarton
   Operatiunea este cunoscuta sub numele de „tencuiala uscata” si presupune lipirea placilor de gipscarton pe diferite suprafete cum ar fi pereti, spaleti, glafuri etc. Este o solutie care se preteaza atat pentru finisarea locuintelor noi, ca o alternativa la executarea tencuielilor interioare, cat si pentru renovare. Cu toate acestea, va recomand sa aveti ca prima optiune pentru locuintele noi realizarea unei tencuieli minerala, manuala sau mecanizata.
   Placarea cu gipscarton in lucrarile de renovarea se preteaza foarte bine pentru repararea unor pereti de comaprtimentare care prezinta defecte greu reparabile prin alte solutii, indreptarea unor pereti cu abateri, acoperirea unor suprafete care ar necesita lucrari greoie utilizand metodele clasice etc. Personal, am utilizat aceasta metoda de placare pentru peretii de compartimentare din BCA, placi subtiri de 10cm, care prezentau fisuri multiple sau pentru finisarea unor zone unde tencuiala existenta era fisurata. Pot spune ca dupa 8 ani de la punerea in opera a primelor pereti, acest sistem se comporta excelent.
   Sa vedem cum se poate realiza placarea cu gipscarton, prima operatiune este pregatirea stratului suportului
   In vederea executarii unei lucrari de calitate, durabile, trebuie sa avem in vedere pregatirea stratului suport pe care se vor lipi placile din gipscarton. Aceste suprafete trebuie sa fie uscate, fara substante antiaderente, fara crapaturi care inca lucreaza, fara elemente cu rezistenta slaba etc.
   Pentru reducerea gradului de absorbtie si stabilizarea urmelor de praf ale suprafetelor se va aplica o amorsa, se poate utiliza orice amorsa de perete, la fel ca si in cazul gletuirii.
   Cu acest sistem de placare putem prealua abateri de planeitate de maxim 30mm doar din stratul de adeziv. Pentru abateri mai mari se pot utiliza straifuri de gipscarton lipite in prealabil.
   Ce adeziv utilizam ?
   Pentru lipirea directa a placilor de gipscarton se va utiliza ipsosul adeziv, exista produse dedicate la fiecare firma ce produse gipscarton dar se poate utiliza si gletul de umplere si nivelare pe baza de ipsos, produs pe care il gasim la alti producatori de mortare. Dezavantajul este ca gletul de umplere este ceva mai scump ca ipsosul adeziv. Doua exemple de adeziv pe care il gasiti pe piata: Rifix de la Rigips si Perlfix de la Knauf.
   Ca la orice preparare a unui mortar, vom utiliza un vas din plastic in care adaugam praful de ipsos peste cantitatea de apa specificata pe ambalaj. Asteptam circa 1 minut si amestecam cu ajutorul unui mixer pana la omogenizare. Vom obtine o pasta consistenta, de culoare gri, pe care o putem pune in opera circa 30-40 minute, eventual se va dilua cu putina apa daca este necesar.

   Lipirea efectiva a placilor de gipscarton
   Pentru placare pot fi utilizate atat placi din gipscarton de 12,5 mm cat si placi de 9,5 mm, acestea se debiteaza intotdeauna cu circa 20 mm mai putin decat inaltimea suprafetei ce va fi placata pentru a ramane un spatiu de ventilare in vederea uscarii adezivului.
   Putem placa atat suprafete verticale cat si orizontale, zone mici sau pereti intregi, glafuri, spaleti au ferestrelor sau usilor etc. Placile se debiteaza in prealabil la marimea necesara, pentru aceasta se traseaza placile cu sfoara de trasat sau cu alte scule si apoi se debiteaza cu un cutter. Nu uitam sa sanfrenam capetele taiate (neprofilate) ale placilor.

   Atentie! Nu este nevoie sa ramana spatiu in zona de imbinare a doua placi de gipscarton, indiferent de metoda de placare cu gipscarton.
   Aplicarea adezivului se poate face in doua moduri, fie pe spatele placii din gipscarton fie pe suprafata suport. A doua varianta are avantajul ca permite pregatirea stratul suport doar in zona unde se va aplica adeziv, astfel reducem semnificativ partea de lucrare cu timpul alocat pregatirii integrale a stratului suport – efortul este semnificativ in cazul in care avem diverse finisaje pe suprafetele de placare existente.

   Adezivul se aplica pe spatele placii sau pe perete, longitudinal pe trei randuri, la o distanta egala intre ele pe latimea placii de gipscarton; transversal se va aplica adeziv doar in partea inferioara a placilor. Putem opta pentru cordoane continue pe marginile placilor sau putem aplica doar turte daca suprafetele sunt mai putin expuse, eventual aplicam turtele la distante mai mici.

   Distanta dintre punctele individuale pe fiecare rand trebuie sa fie de circa 30 – 35 cm iar grosimea zonelor de adeziv va fi cuprinsa in intervalul 10 – 40 mm.
   Se vor aseza placile din gipscarton pe suprafata suport avand grija sa le sprijinim in partea inferioara pe un suport cu o grosime de ~ 10 mm, putem utiliza chiar bucati de gipscarton. Asezam placa orientand-o corect fata de verticala si orizontala apoi apasam (batem usor) pe placa pentru a o aduce in plan, la aceasta operatiune vom avea nevoie de nivela. Se va continua lipirea placilor pana la acoperirea integrala a suprafetelor, se va verifica la ficare pas asezarea placilor pe pereti si una fata de alta.

   Atentie! Nu amplasati placile astfel incat sa se formeze cruci din rosturile placilor, vor reduce rezistenta imbinarilor si vor apare fisuri.
   Acolo unde suprafetele au abateri prea mari, se pot utiliza straifuri de gipscarton lipite in prealabil si astfel ajungem la cota necesara, obtinand planeitatea corecta.

   Odata lipite toate placile de gipscarton vom astepta intarirea adezivului, de regula 24 – 48 ore, numai dupa aceea vom trece la finisarea rosturilor dintre placi sau cele perimetrale. Despre chituirea rostului vom discuta intr-un articol viitor.
   Timpul de executie si costurile sunt reduse, se poate executa placarea efectiva a unei camere in cateva ore in functie de priceperea si indemanarea mesterilor. Este o lucrare pe care o putem realiza cu usurinta atat datorita simplitati cat si necesarului redus de scule si unelte.
   Sculele si materialele necesare pentru executia lucrarii
   – Placi din gipscarton
   – Amorsa
   – Ipsos adeziv
   – Chit de rosturi si banda de armare
   – Mixer si masina de gaurit
   – Bidinea sau pensula lata
   – Nivela
   – Galeata de plastic
   – Cutter, ruleta si creion, eventual sfoara de trasat
   – Gletiera, spaclu lat, mistrie

   Consumuri specifice
   – Placa de gips carton 1 mp
   – Ipsos adeziv 4 kg
   – Chit rosturi 0,3 kg
   – Banda de armare rosturi 0,8 m

 17. tedidi zice:

  Buna seara, as dori sa montez rigips direct pe un perete de bca ( netencuit ). Cum trebuie sa procedez ?

 18. Buna seara!
  Spuneti-mi si mie va rog, se poate lipi rigipsul pe un perete dat cu vopsea in ulei?

 19. Rapy zice:

  Observatie din proprie experienta :
  dati partea de jos a placilor ( partea de gips dintre straturile de hartie ) cu amorsa de impermeabilizare sau vopsea de ulei .
  eu am dat cu amorsa simpla in doua straturi si vad ca nu are efect , mi se mucegaiesc placile sub plinta de plastic .

 20. sunt mii de sfaturi care nu prea sunt reale la cerintele clientilor…..intodeauna ca sa plechezi rigipsul se fac masuratorii geometrice care sa poti aduce camera in vinclu,,,,poti placa rigips pe orice fel de teren..poti sa-l lipesti si pe lipitura..dar cu o conditie sa tii cont de masuratorii…..adiika…daca plachezi pe o camera care e cu lipitura trebuie sa trasezii latimea placii..impartii distantele la o latime de 40 pe 40…tai bucatii de rigips le prinzi cu autofiletante pe masuratorile care leai facut ..si pe aceste placute arunci materialul care sa poti prinde placa….dar atentie..se vor efectua niste trasarii pe lungimea peretelui care urmeaza sa fie placat..de exp..se face o rama cu trasorul..adika..sa zicem ca camera are 3 pe 4……tu faci o ra de…2.5..pe3.5 in vinclu ..trasarea se face pe pardoseala…..si de acolo examinezii peretele care urmeaza sa fie placat..se masoara partea cea ma apropiata de semnul de jos si se traseaza cu spatiul de 2 cm in asa fel incit tu cind trasezi semnul sa ramaiie..in fata placi este ca la zidarie trebuie sa ai un chidaj in care sa te poti sa te iei …chiar daca placa o pui in cumpana ..trebuie pusa sin vinclu ca sa dea cubajul la camera.. ….nu stiu cit de bine ati inteles ..o sa fac o filmare ca sa vedeti cum se lucreaza perfect..nu poti cu doua scindurii si cu o cumpana sa faci ceva drept ..e novoie de multe trasarii dreptare de aluminiu laser si cel mai inportant sa stii sa faci o geometrie ..si sa stii sa faci un cubaj la camera sunt multe de invatat….si putin stiu sa o faca…astept intrebarii va pot raspunde la tuate si chiar sa va dau un sfat bun in ce priveste calitatea lucrariii

 21. Dorel Anghel zice:

  Salut !Am o problema am placat peretii cu rigitherm direct pe rosu si mi_au aparut mici fisuri pe unele rosturi .Poti sa ma ajuți cu un sfat,te rog?Multumesc!

 22. Dorel Anghel zice:

  Am o problema.Am placat pereti cu rigitherm pe rosu si mi-au aparut fisuri pe unele rosturi.Poti sa ma ajuți cu un sfat ,te rog?Multumesc!

 23. Moraru ctin. zice:

  Felicitări dle Florin

 24. sebastian zice:

  salut vreau sa prind scandura cu dibluri de pereti si dupa aia sa pun rigipsu vreau sa stiu daca nu ies promleme dupa catva ani

 25. DorinA zice:

  Buna ziua. Foarte bun tutorialul. As dori sa intreb daca aceasta metoda (lipirea rigipsului cu adeziv) este posibila in conditiile in care peretii sunt vechi, zugraviti cu huma si in mai multe locuri au igrasie (din cauza infiltratiilor exterioare, probabil)? In aceste conditii va fi afectat rigipsul lipit? Va mai aparea igrasia?

  Nu ma pricep deloc in construcții. Doar caut o solutie cat mai buna pentru renovare.

  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • Ursu Florin zice:

   Sincer nu pot sa va dau un raspuns
   Si peretii mei erau vechi .. si am lipit rigipsul si rezista si in ziua de azi.
   Mucegai sau igrasie nu am avut.

   • Ballo zice:

    Buna seara, m-ar interesa si pe mine aceasta operatiune (lipire placa rigips direct perete) dar din discutiile purtate cu mai multi meseriasi nu mi-au recomandat pt ca apar fisuri la imbinarea placilor. Multumesc

   • Ursu Florin zice:

    De cand am pus eu rigipsul nu a aparut nici o fisura .. desi am avut emotii pentru ca am lipit pe tencuiala pusa pe lemn .. casa find construita din barne de lemn. Asadar nu cred ca trebuie sa va faceti griji

 26. roxana zice:

  buna seara,imi doresc sa inchid un micut spatiu cu pereti din rigips.contructia din rigips are forma literei „L ” ,cu mentiunea ca pe latura mica a acestui ‘L” ,ar trebui montata si o usa.deasupra acestei usi,trebuie de asemenea montat rigips pt a aduce usa la aceeasi inaltime cu restul usilor.ma puteti sfatui cum sa procedez corect si ce model de usa sa folosesc tinand cont de spatiul relativ ingust (130 cm) ?.multumesc,o seara buna.

 27. ion zice:

  Buna seara,
  Intrucat atunci cand am turnat placa/tavanul n-am introdus tubulatura pentru instalatia electrica, am fost nevoit sa o fac la suprafata. Nu am abatere /diferenta mare. Acum as dori sa incerc cu rigitherm de 9,5+20 pentru a ingropa tubulatura in polistiren. Credeti ca adezivul producatorului este indeajuns ? Ce alta solutie mai economica si mai rapida, inafara de placarea clasica cu rigips pe profile ati mai recomanda ? Casa are parter si etaj si e vorba de plafonul parterului. Multumesc anticipat.

  • Ursu Florin zice:

   Nu pot sa va dau un raspuns. Nu sunt de meserie, ceea ce am facut la mine am facut din pasiune. Eu am lipit cu rifix placile pe pereti, iar la tavane am facut pe profile si am pus vata.

 28. flavius zice:

  buna .am o casa ridicata la rosu peretii din Caramida Cemacon Evoceramic 29/24 .care ar fi cea mai buna varianta sa fac peretii interiori:varianta clasica cu tencuiala sau placare cu rigips si aplicare tencuiala decorativa dupa?va multumesccc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s