Legea cauciucurilor de iarna

Cauciucurile de iarna vor fi obligatorii numai din iarna lui 2011.

Timp de cinci luni pe an, toate automobilele vor trebui echipate cu pneuri de iarnă, potrivit unui proiect al Ministerului Transporturilor, care modifică OUG 195/2002, referitoare la circulaţia pe drumurile publice.
Proiectul a fost redactat după ce transportatorii au negociat cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) condiţiile referitoare la ei. „La transportatori a rămas obligativitatea cauciucurilor de iarnă numai pe axele de tracţiune, pe când la autovehicule pentru toate roţile. Dacă se dă o asemenea lege, trebuie aplicată în acelaşi fel pentru toată lumea“, a declarat Ion Nedelcu, taximetrist.

Fiecare categorie auto are controlorii proprii
În trafic, transportatorii vor fi verificaţi dacă respectă aceste noi prevederi legale de către lucrătorii Autorităţii Rutiere Române şi nu de poliţiştii rutieri, ca în cazul autoturismelor. „Aşteptăm să primim aparatele de măsurare a gradului de uzură a cauciucurilor şi vom începe să efectuăm controale în trafic. În competenţele noastre intră doar transportatorii de mărfuri şi de persoane, nu şi autoturismele. Acestea vor fi verificate de către lucrătorii Poliţiei Rutiere“, a declarat un angajat al Autorităţii Rutiere Române.

„Lege făcută de bugetari“
Proiectul prevede obligativitatea folosirii cauciucurilor de iarnă în perioada 1 noiembrie-1 aprilie. „Este o lege făcută de un bugetar ce nu iese din birou. Cauciucurile de iarnă se folosesc numai când temperaturile scad sub 6 grade Celsius, ori afară avem şi 20 de grade. Dacă folosim cauciucuri de iarnă acum, le uzăm degeaba. Ar trebui să folosim cauciucuri mixte şi la prima zăpadă să ne oblige să folosim cauciucurile de iarnă“, a spus  Andrei Iavorenciuc, administratorul unei vulcanizări.

Transportatorii sunt de părere că o asemenea lege este inutilă deoarece maşinile sunt echipate în perioada de iarnă corespunzător, iar problema blocajelor se va rezolva doar în momentul în care se vor respecta sarcinile maxime de încărcare a camioanelor.

Amenzile ajung până la 1.200 de lei
Sancţiunile pentru cei care nu vor respecta noile reglementări vor fi dure, cuprinse între 9 şi 20 de puncte. Cum un punct amendă este de 60 de lei, şoferii vor fi sancţionaţi financiar cu sume cuprinse între 540 de lei şi 1.200 de lei. Prevederile noii ordonanţe, aflată deocamdată în stadiu de proiect, intră în vigoare în termen de 15 zile de la apariţia în Monitorul Oficial.

Sursa : http://www.Adevarul.ro

Oare se merita investitia? Oare au oamenii bani pe criza asta?

Reclame
Acest articol a fost publicat în De zi cu zi și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s