Biserica din Ghelari

Cea mai mare mândrie a ghelărenilor este Biserica din Ghelari.

În anul 1939, preotul Nerva Florea a început construcția monumentalei biserici.  Sfinţia Sa mărturisea că în anul 1927, când a terminat Institutul Teologic din Sibiu,  a avut o revelație: un glas exterior conștiinței lui a grăit spunându-i: „unde te duci să zidești o biserică măreață”. După aceasta profesorului Nerva i s-a ivit în vis întreaga construcție până în cele mai mici detalii arhitecturale.

Până în anul 1945 zidurile bisericii erau înălțate la cota 3m. În perioada 1945-1955 lucrările la biserică s-au oprit datorită prigoanei comuniste căreia i-a căzut pradă și preotul Nerva. Acesta a fost arestat (nu i s-au putut pune cătușele pe mâini pentru că nu se închideau) și întemnițat, dar eliberat pentru că nu i s-au putut găsi acuzații. Din 1955 s-au reluat lucrările, biserica fiind terminată în 1973. In acelasi an , in 3 noiembrie, biserica a fost sfintita.

Biserica are șapte turle, două în față cu o înălțime de 47 m, cel mai impunător fiind cel din mijlocul bisericii-cupolă. Sacrificiile localnicilor pentru construcția bisericii au fost multe. Materialele se aduceau cu trenul până la baza dealului pe care este așezat Ghelarul, iar de acolo cu carul cu boi. Alteori se trăgeau cu un plan înclinat, erau transportate din nou cu trenul prin galeriile de mină, apoi cu un funicular (construit special) până aproape de biserică, apoi cu căruța până la locul construcției, aceasta pentru că singura cale de comunicație cu orașul Hunedoara (aflat la 18 km) era cel menționat. Ulterior s-a construit o șosea ce leagă Ghelarul de Hunedoara (1958).

Anul acesta, biserica a fost resfinţită.

Reclame
Acest articol a fost publicat în De zi cu zi și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Biserica din Ghelari

 1. andreea93m zice:

  foarte interesant articol 🙂 sper sa ajung si eu pe acolo in curand

 2. alexandru zice:

  un numar de telefon as dori al parintelui paroh pentru un pelerinaj al parintelui din ghelari

 3. Barna Gabriel Mihail zice:

  Buna ziua,
  As dori daca se poate un numar de telefon al parintelui pentru crestinarea fetitei.

 4. Salut!
  Pe 15 dec doresc sa fac un pelerinaj la Visina, Lainici si Prislop. Fiind de mai multe ori in aceste locuri am gasit de cuviinta sa mai vizitez si altceva, astfel ca am auzit de la o cunostinta si de catedrala din Ghelari. Am citit pe net si vad ca merita a fi vizitata, dar as dori sa vin prima cata acolo sa prind slujba, daca nu in intregime, cel putin cat mai de noapte.
  Te rog, imi spui daca e vreun drum mai scurt de la Hateg, sau trebuie mers prin Hunedoara?
  Daca vrei, imi lasi un mail cu amanunte. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s